10-02-2022   |   leestijd 5 min

Een website lanceren in één week.

Een website bouwen, het klinkt wellicht simpel, maar er komt veel bij kijken: wireframes uitwerken om de structuur en indeling te bepalen, een design ontwikkelen dat geschikt is voor het web én aansluit op de identiteit van een merk, prototypen om een ontwerp te testen, daarnaast heb je kennis nodig van HTML/CSS, Javascript en andere talen om de website te programmeren. En dán moet je er nog voor zorgen dat alles zowel op mobiel als desktop functioneert, in álle browsers.

Websitebouwers als Wordpress, Squarespace en Wix versimpelen dit traject al aanzienlijk, maar niet zonder dat het ten koste gaat van het eindresultaat. Wij leggen je uit waarom dit in onze ogen beter kan en waarom wij om die redenen graag gebruik maken van Webflow.

Wat is Webflow? #wethink

Webflow is een no-code websitebouwer. Een alles-in-één webdesign tool in je browser waarin je kunt bouwen, lanceren, itereren én hosten. Dit VCMS (Visual Content Management System) vult eigenlijk het gat tussen de traditionele CMS-platformen als Wordpress en webbouwers als Wix en Squarespace. Het vergt in het begin wat energie om te leren, maar als je het eenmaal in de smiezen hebt, gaat er een wereld aan creatieve mogelijkheden voor je open. Dit betekent dat ik en mijn collega-designers hun visie kunnen verwezenlijken zonder dat daar een developer aan te pas hoeft te komen.

De no-code movement is een beweging die we dit jaar zéker verder zien groeien. Het opent voor (onze) designers een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Wij als nieuwsgierige club zitten altijd bovenop de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied, zodat we onze klanten nóg beter kunnen helpen. Benieuwd naar de mogelijkheden van Webflow? Blijf dan zeker even hangen!

“Jouw product of dienst is uniek, dat zou je website ook moeten zijn.”

10 redenen waarom dat wij fan zijn van Webflow #welove

1. Geen generieke templates

Webflow werkt niet (alleen) met templates, al is er wel een hele grote database, zowel gratis als betaald. Deze zijn naar eigen smaak verder uit te bouwen of aan te passen. De kracht zit hem juist in de vrijheid om alles vanaf nul op te kunnen bouwen. Dit resulteert in een super unieke en persoonlijke website die perfect aansluit bij merk en doelgroep.

2. Clean code

De code die schuilgaat achter de visuele bouwer van Webflow is het neusje van de zalm; schone, veilige code wat zich onder andere uit in zeer korte laadtijden. Zoekmachines als Google vinden dit heel erg fijn en zullen je daarom een hogere paginascore geven. Nog een pluspuntje: geen gedoe met plug-ins die regelmatig geüpdatet moeten worden (en je website langzamer maken)!

3. Editor voor klanten

De editor maakt contentmanagement voor klanten eenvoudig en foutloos; de bouwer kiest welke elementen bewerkbaar zijn. Een nieuwe blogpost toevoegen, teksten wijzigen en afbeeldingen vervangen zijn appeltje-eitje. Je hoeft niet meer bang te zijn om je website per ongeluk kapot te maken (als je ooit met Wordpress hebt gewerkt begrijp je deze angst).

4. Lanceren in dagen in plaats van weken

Omdat er in real-time wordt gebouwd, kunnen er sneller stappen gemaakt worden. Ontwerpen en coderen gaan hand in hand; aan de achterkant wordt tijdens het bouwen de code automatisch gegenereerd. De vertaalslag naar development valt hierdoor volledig weg. Dit zorgt voor kortere lijntjes, en minder potentiële ruis op de lijn!

5. Webflow University

De kennisbank ‘Webflow University’ is ge-wel-dig! Alles wat je over Webflow wilt weten, is hier gratis te vinden. Los van het feit dat leraar McGuire Brannon dit kort, krachtig en treffend weet over te brengen middels videotutorials, brengt hij dit ook nog eens met een stukje droge humor. Vinden we mooi!

6. Animaties

Vette website animaties waar zowel het hart van de bouwer als dat van de bezoeker sneller van gaat kloppen. Ja, web-animaties en interacties bouwen we óók visueel. Van scroll-based parallax animaties tot micro-interacties, hovers, multi-step animaties en After Effects Lottie integratie. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is een hele mond vol, maar het kan allemaal!

7. Veilig en snel hosten

Door gebruik te maken van het hostingpakket van Webflow kun je je website gemakkelijk up-to-date houden. Met AWS hosting stacks en 100+ datacenters gebeurt alles in een razendsnel tempo op een SSL-veilige manier. Fijn voor zowel bezoekers als zoekmachines! Met één druk op de knop staat je website overigens live, maar het is ook mogelijk om buiten Webflow om te hosten. Je kunt dan geen gebruik maken van de ‘met-één-klik-live’ knop; dan ben je afhankelijk van een FTP-programma dat je website uploadt.

8. Zoekmachine optimalisatie

Over zoekmachines gesproken… Er is gelukkig ook gedacht aan SEO-optimalisatie. Metatitels en omschrijvingen voeg je eenvoudig toe. Dit, in combinatie met de schone HTML en CSS code die Webflow produceert aan de achterkant van je mooie website, zorgt ervoor dat de indexing bots makkelijk de code kunnen ontleden. Dit maakt jouw website beter vindbaar in zoekmachines als Google.

9. Webshop

Een online winkel openen is geen probleem met de e-commercemogelijkheden van Webflow. Zowel fysieke als digitale producten zet je eenvoudig in de etalage van jouw webshop. Productvarianten kunnen toegevoegd worden en een gepersonaliseerde checkout flow maakt het makkelijk voor klanten om een bestelling te plaatsen én te betalen..

10. Creatieve vrijheid

De eindeloze creatieve vrijheid maakt dat je 100% de ruimte hebt om écht iets unieks neer te zetten. Een website die past bij wat jij wilt vertellen aan de wereld. Hoe persoonlijker de ervaring, hoe groter de kans dat bezoekers de website als fan verlaten (en er later weer voor terugkomen!)

Dus...

Je snapt het punt: we vinden het een feestje om met Webflow te werken. Toch kijken we altijd kritisch per project welke manier van bouwen het meest geschikt is; voor Wordpress-websites is zeker nog steeds een tijd en plek. Voor de wat complexere projecten schakelen we daarom onze getalenteerde developers in om hun trucjes los te laten op een uitgebreide Wordpress website. Helemaal niks mis mee! #wedo

Nieuwsgierig naar een aantal Webflow-based eindresultaten die in een korte tijd gerealiseerd zijn? Check eens:
www.decode.nl (ha! Als het goed is ben je hier al😉)
www.denieuweeindhoven.nl
www.miculight.nl
www.hotelryder.nl


Pssst. We zijn druk bezig met een testcase, namelijk: een brandmanual in Webflow. Geef ons even een volgje op social media, dan vertellen we je daar binnenkort meer over!